نکته اصلی و بسیار تاثیر گذار در صنعت روی و بویژه شرکت هایی نظیر فرآوری مواد معدنی ایران و باما این است که این شرکت ها بودجه 96 خود را بسیار محافظه کارانه دیده اند بگونه ای که نرخ جهانی روی که چند ماهی است از 2700دلار پایین نیامده اما این شرکت ها بودجه خود را با نرخ جهانی 2400دلار و دلار 3700تومانی پیش بینی کرده اند که بسیار پایین می باشد و طبیعتا این بودجه محافظه کارانه باعث می شود در صورت ثبات همین قیمت ها ، تعدیل های مثبت بسیار خوبی را در این شرکت ها شاهد باشیم. فرآور سود هر سهم خود را برای سال مالی 96 میزان 880ریال برآورد کرده است که با توجه به تحلیل کارشناسی با فرضیات روی 2828دلاری و دلار 3850تومانی سود هر سهم...

معرفی صنعت و چشم انداز فلز روی :

 

فلز روی برای توسعه و پیشرفت زندگی بشر ضروری بوده و در مقایسه با تناژ تولیدی فلزات ، رتبه چهارم بعد از ، آهن ، آلومینیوم و مس را دارد.کاربرد روی در محدوده وسیعی از محصولات فلزی ، لاستیکی و پزشکی است و حدود سه چهارم آن به صورت ترکیبی جهت جلوگیری از خوردگی آهن و فولاد ، آلیاژ به منظور ساخت برنز و برنج ، آلیاژ ریخته گری مبتنی بر روی و یک چهارم دیگر آن به صورت ترکیبات شیمیایی ، نقاشی و کشاورزی کاربرد دارد.اگر نگاهی به مصرف این فلز داشته باشیم خواهیم دید که 48 درصد روی تولیدی در صنایع ساختمانی-10درصد در تولید ماشین آلات و تجهیزات فنی-10درصد در تولید مصنوعات خانگی-23درصد در صنایع اتومبیل سازی و حمل و نقل-9درصد در صنایع زیر بنایی مورد استفاده قرار می گیرد.کشورهای مهم تولیدکننده فلز سرب و روی در جهان چین-استرالیا-پرو-امریکا-هند-مکزیک-کانادا-بولیوی-قزاقستان و ایرلند هستند.بر اساس اطلاعات جمع آوری شده ، میزان استخراج روی در این کشورها با وجود توسعه زیرساخت ها و افزایش مصرف جهانی روند نزولی یا ثابتی داشته است.

قیمت روی در سه سال گذشته به دلیل بحران مالی و رکود اقتصاد جهانی بسیار پایین بود و نمودار سرمایه گذاری برای تولید این فلز کمی رو به کاهش میل کرده تا جایی که معدن های معروف برانزویک کانادا-معدن سنچری استرالیا و معدن لیشین ایرلند تا پایان سال 2015 میلادی تعطیل شدند.در پی کاهش استخراج این فلز و در سه سال گذشته موجودی انبارهای جهانی با افت همراه شد ، بطوریکه این موجودی در آوریل 2013 مقدار 1220هزار تن بود اما در سال 2015میلادی به 450هزار تن رسید.

بدلیل کاربرد گسترده جهانی فلز روی نگرانی از بابت کمبود عرضه جهانی این فلز در چند سال آینده وجود دارد .هند طرح های 5ساله از سال 2012 با یک تریلیون دلار سرمایه گذاری در زیرساخت های کشورش را شروع کرده است.بی تردید اعمال چنین سیاست هایی افزایش بالای تقاضای فولاد و روی را به همراه خواهد داشت.اطلاعات جمع آوری شده حاکی از آن است که میزان روی مصرفی کشورهای در حال توسعه در مقایسه با اقتصاد های توسعه یافته به اوج خود خواهد رسید و فولاد گالوانیزه مصرفی در کشورهای در حال توسعه محرک اصلی مصرف روی جهانی خواهد بود.در سال 2015 میلادی 100میلیون خودرو در جهان تولید شد با توجه به پیش بینی رشد سالانه 7درصدی در این بخش ، تقاضای اساسی برای روی در آینده نزدیک بالا خواهد رفت.

کشورهای شاخص در حال توسعه شامل برزیل-هند-افریقای جنوبی و قسمتی از چین با کمبود شایع روی مواجه هستند.در این کشورها استفاده از روی به منظور تقویت خاک برای تولیدات کشاورزی عاملی ضروری برای افزایش کیفیت زندگی به شمار می رود.

افزایش تقاضا در صنایع پایین دستی به ویژه صنعت گالوانیزه و کاهش عرضه دو عامل مهم در رشد قیمت روی بوده است چرا که 60درصد روی جهان در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.همچنین می توان گفت رونق بخش مسکن و ساخت و ساز چین و افزایش مصرف در صنعت خودروی این کشور یک عامل مهم در افزایش مصرف روی است.

با این روند تولید روی و تقاضای کشورهای در حال توسعه ، کاهش موجودی ذخایر جهانی این فلز ادامه خواهد داشت.همانطور که در تصویر زیر مشاهده می کنید میزان ذخایر روی از سال 2015 کاهش داشته است که دلیل آن میزان مصرف روی است که بالاتر از میزان تولید این محصول می باشد.

 

 

نمودار زیر روند قیمتی روی را در سال های اخیر نشان می دهد :

 

 

تحلیل بنیادی شرکت فرآوری مواد معدنی ایران :

شرکت فرآوری مواد معدنی ایران در سال 1373 به صورت سهامی هاص با سرمایه اولیه 5.000.000 ریال تاسیس و در سال 1379 به شرکت سهامی عام تبدیل شد . دو سال بعد از این شرکت به عضویت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران در آمد و در گروه فلزات اساسی پذیرفته شد.محل شرکت و کارخانه در استان زنجان می باشد.

 این  شرکت با توجه به وجود معدن انگوران به عنوان یکی از بزرگترین ذخایر معدنی روباز سرب و روی در استان زنجان، کارخانه تولید شمش روی با روش هیدرو متالورژی را با ظرفیت اولیه 10 هزار تن در منطقه انگوران احداث نموده و پروانه بهره برداری خود را در سال 1391 به 16 هزار تن ارتقا داد. این شرکت از جمله کارخانه های با اندازه متوسط در زمینه تولید روی در کشور است و از واحد های تابعه گروه توسعه معادن روی به شمار می رود.

 

موضوع فعالیت :

فعالیت شرکت در حوزه فرآوری انواع کانی ها ، بهره برداری از معادن و تاسیس کارخانه مربوطه و انجام کلیه امور بازرگانی مرتبط ، مشارکت با سایر شرکت ها و ارائه خدمات فنی و مهندسی به سایر شرکت ها در زمینه های مربوط به موضوع شرکت می باشد.اهم فعالیت شرکت در ارتباط با تولید شمش و ورق روی و تولید سولفات روی می باشد . تنها محصول شرکت در سال 95 شمش روی بوده است.

 

ظرفیت تولید شرکت :

ظرفیت کارخانه طبق پروانه های صادر شده برای تولید شمش و ورق روی با درصد خلوص 99.96 درصد در سه شیفت کاری معادل 16.000 تن در سال بوده که با توجه به افزایش ظرفیت های انجام شده در سنوات گذشته ظرفیت عملی کارخانه شمش روی برای تولید سالانه محصول مزبور در سه شیفت کاری با خاک پر عیار 18.000 تن می باشد.

 

ترکیب سهامداران شرکت :

 

 

تامین کنندگان مواد اولیه شرکت :

فرآور قسمت عمده مواد اولیه خود را از داخل کشور تهیه می کند.عمده ترین تامین کنندگان مواد اولیه شرکت در سال 94 عبارت است از : یک شخص حقیقی و شرکت توسعه معادن روی ایران ، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و شرکت کیمیا جم پارس.

 

روند تولید شرکت در سالهای گذشته :

در حالیکه سایر شرکت های فعال در صنعت روی اقدام به تولید شمش از طریق کنسانتره روی می نمایند ، شرکت فرآوری مواد معدنی ایران با دارا بودن فناوری استخصال شمش از خاک معدنی در این زمینه نسبت به رقبا برتری دارد.

 

تکنولوژی شرکت  :

شرکت فرآوری مواد معدنی ایران دارنده فناوری استحصال فلز روی از خاک معدنی به جای کنسانتره می باشد که این توانمندی پشتوانه مناسبی برای تولید فلز روی در کشور محسوب شده و با توجه به اعلام نیاز صنایع مختلف از جمله  High tech و نیز سیاست این شرکت مبنی بر پیوستن به بازار lme تولید شمش روی با درجه خلوص SHG در دستور کار واحد تولید قرار گرفته است. از آنجا که عمده نا خالصی شمش روی ، فرآوری سرب است و سایر ناخالصی ها در محدوده استاندارد قرار دارند، برنامه راهبردی شرکت در زمینه کاهش سرب موفق بوده و در حال حاضر به عنوان اولین تولید کننده شمش روی با سرب 150 ppm شناخته شده است و روند بهبود عیار تا رسیدن به مرز SHG  ادامه دارد.

 

لازم به ذکر است که فرایند تولید شرکت به صورت زیر می باشد :

 

بررسی تولید و فروش :

 

 

فرآیند تولید شمش روی در بالا ذکر شد.نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که ظرفیت عملی تولید شمش روی در این شرکت 18.000تن می باشد اما بدلیل مشکلاتی که بابت تامین خاک مورد نیاز(معدن انگوران) اتفاق افتاد ، ماده اولیه مورد نیاز به این شرکت نرسیده و متعاقبا میزان تولید شمش روی در این شرکت افت قابل توجهی را تجربه نمود.

 ریزش دیواره معدن انگوران در سال 86 منجر به کاهش تولید شرکت در سالهای گذشته شده بود ، با این حال شرکت در سال 1390 بیشتر رکورد تولید خود ، یعنی 16.743 تن شمش روی را ثبت نمود، اما پس از آن مجددا این روند کاهش یافت تا جایی که تولید شمش روی در سال 94 به 6.744 تن رسید.

 

 

شرکت از بابت فروش معمولا مشکل خاصی نداشته و معمولا تمامی محصولات تولیدی خود را به فروش می رساند.

میانگین فروش در سال های اخیر نشان می دهد حدودا 50% از محصول تولیدی صادر می شود و 50% مابقی در داخل کشور به فروش می رود.

 

 

همانطور که مشاهده می شود  مقدار فروش در کارشناسی 96 نسبت به بودجه 200تن کمتر است اما مبلغ فروش در کارشناسی 96 نسبت به بودجه 96 بسیار بیشتر است.دلیل این اختلاف نرخ روی و دلار آزاد است که شرکت فرآوری مواد معدنی ایران همانند اکثر شرکت های صنعت روی این دو نرخ را که تعیین کننده اصلی نرخ فروش شرکت می باشد بسیار محتاطانه برآورد کرده اند.که این موضوع می تواند شرکت های موجود در این صنعت را برای سال 96 بسیار ارزشمند سازد.

 

 

نرخ فروش روی در آخرین بودجه سال 95 ، 2400دلار با دلار 35.000ریال توسط شرکت پیش بینی شده است.برای سال 96 نیز نرخ روی 2400 دلار و دلار 37.000 ریال توسط شرکت برآورد شده است.اما در حال حاضر نرخ روی تقریبا بالای 2700دلار تثبیت شده و دلار نیز مدتی است از 37.500 ریال کاهشی نداشته است.

با توجه به جدیدترین پیش بینی موسسات مالی و اعتباری دنیا میانگین نرخ جهانی روی در سال 2017 ، 2828 دلار و در سال 2018 ، 2830 دلار پیش بینی شده است که جزییات آن را می توانید در تصویر زیر مشاهده نمایید.

 

 

از طرفی با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری ایران و انتظار تورم 10 الی 12 درصد کشور در سال 96 انتظار می رود دلار نیز در جهت صعودی حرکت کرده و به طور میانگین حداقل تا 3850تومان رشد نماید.برای سال 97 نیز در نرخ دلار 10درصد رشد را منظور نمودیم.

* لازم به ذکر است که نرخ فروش شمش با توجه به نرخ های جهانی lme و وضعیت بازار با لحاظ نمودن پریمیوم و در چارچوب سیاست های گروه توسط هیئت مدیره تعیین می گردد. همچنین در بخش صادرات محصولات، نرخ آزاد ارز در زمان معامله ملاک محاسبه است.

 

 

 

بهای تمام شده کالای فروش رفته :

 

حدود 60 درصد از بهای تمام شده مربوط به مواد، 32 درصد سربار و مابقی مربوط به دستمزد می باشد. مواد مصرفی جهت تولید خاک معدنی می باشد که از طریق معدن انگوران تامین میگردد. همچنین بخشی از ضایعات (کیک لیچ) جهت تولید مجدد به چرخه عملیات بازمی گردد. به علاوه در سالهای اخیر شرکت اقدام به واردات خاک از ترکیه کرده است. استفاده از اسید سولفوریک با عیار خاک رابطه معکوس دارد.

 

 

به تفکیک جزییات مواد مصرفی و سربار در جداول زیر آورده شده است:

 

 

 

 

صورت سود و زیان :

 

 

 

جدول تحلیل حساسیت :

با توجه به تغییرات نرخ دلار و نرخ جهانی روی جدول تحلیل حساسیت زیر تهیه گردیده است:

 

 

جمع بندی و نتیجه گیری :

 

فلز روی برای توسعه و پیشرفت زندگی بشر ضروری بوده و در مقایسه با تناژ تولیدی فلزات ، رتبه چهارم بعد از ، آهن ، آلومینیوم و مس را دارد. قیمت روی در سه سال گذشته به دلیل بحران مالی و رکود اقتصاد جهانی بسیار پایین بود و نمودار سرمایه گذاری برای تولید این فلز کمی رو به کاهش میل کرده تا جایی که معدن های معروف برانزویک کانادا-معدن سنچری استرالیا و معدن لیشین ایرلند تا پایان سال 2015 میلادی تعطیل شدند.در پی کاهش استخراج این فلز و در سه سال گذشته موجودی انبارهای جهانی با افت همراه شد ، بطوریکه این موجودی در آوریل 2013 مقدار 1220هزار تن بود اما در سال 2015میلادی به 450هزار تن رسید. افزایش تقاضا در صنایع پایین دستی به ویژه صنعت گالوانیزه و کاهش عرضه دو عامل مهم در رشد قیمت روی بوده است چرا که 60درصد روی جهان در این صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.همچنین می توان گفت رونق بخش مسکن و ساخت و ساز چین و افزایش مصرف در صنعت خودروی این کشور یک عامل مهم در افزایش مصرف روی است.

ظرفیت کارخانه در سه شیفت کاری معادل 18.000 تن می باشد.اهم فعالیت شرکت در ارتباط با تولید شمش و ورق روی و تولید سولفات روی می باشد . تنها محصول شرکت در سال 95 شمش روی بوده است. شرکت فرآوری مواد معدنی ایران دارنده فناوری استحصال فلز روی از خاک معدنی به جای کنسانتره می باشد که این توانمندی پشتوانه مناسبی برای تولید فلز روی در کشور محسوب می شود. این  شرکت با توجه به وجود معدن انگوران به عنوان یکی از بزرگترین ذخایر معدنی روباز سرب و روی در استان زنجان، کارخانه تولید شمش روی با روش هیدرو متالورژی را با ظرفیت اولیه 10 هزار تن در منطقه انگوران احداث نموده و پروانه بهره برداری خود را در سال 1391 به 16 هزار تن ارتقا داد. این شرکت از جمله کارخانه های با اندازه متوسط در زمینه تولید روی در کشور است و از واحد های تابعه گروه توسعه معادن روی به شمار می رود.

نکته اصلی و بسیار تاثیر گذار در صنعت روی و بویژه شرکت هایی نظیر فرآوری مواد معدنی ایران و باما این است که این شرکت ها بودجه 96 خود را بسیار محافظه کارانه دیده اند بگونه ای که نرخ جهانی روی که چند ماهی است از 2700دلار پایین نیامده اما این شرکت ها بودجه خود را با نرخ جهانی 2400دلار و دلار 3700تومانی پیش بینی کرده اند که بسیار پایین می باشد و طبیعتا این بودجه محافظه کارانه باعث می شود در صورت ثبات همین قیمت ها ، تعدیل های مثبت بسیار خوبی را در این شرکت ها شاهد باشیم.

در نهایت فرآور سود هر سهم خود را برای سال مالی 96 میزان 880ریال برآورد کرده است که با توجه به تحلیل کارشناسی با فرضیات روی 2828دلاری و دلار 3850تومانی سود هر سهم 1725ریال بدست می آید.که به نظر ما با توجه به وضعیت بنیادین صنعت روی در جهان که در بالا به صورت کامل ارائه شد ، انتظار داریم این شرکت جهش سوداوری مناسبی در سال 96 داشته باشد.

لذا به نظر میرسد برای بازه زمانی میان مدت (6ماه تا یکسال)گزینه مناسبی برای خرید محسوب شود.

تغییرات کوچک در مفروضات تحلیل می تواند تغییرات قابل توجهی را در سود برآوردی شرکت ایجاد کند به طوری که با تغییر 100 دلاری در نرخ هرتن شمش روی، سود شرکت در حدود 10 تومان تغییر می کند.

 

 

https://static.aparat.com/public/images/video/novideo.jpg